En toen was er ineens Origins, het nieuwe album van Imagine Dragons. Nog maar 16 maanden nadat de Indierockband het super succesvolle Evolve uitbracht, dropten ze afgelopen vrijdag een gloednieuw album vol tekstuele parels.

Toen de mannen begin dit jaar in de Ziggo Dome stonden, doken we al in de lyrics van hun grootste hits [check: Waar gaat de muziek van Imagine Dragons eigenlijk over?]. We kwamen erachter dat frontman en songwriter Dan Reynolds in de eerder uitgebrachte liedjes ontzettend open is over zijn struggle met het Mormoonse geloof, een depressie en de ziekte van Bechterew.

De lyrics zijn zelfbewust, eerlijk en rauw, maar meestal met een positieve twist. De bombastische drums maken veel van de liedjes tot energieke powersongs. Horen we dat ook terug op het nieuwe album Origins? En welk statement maken de mannen met de singles Natural en Machine?


Highs..

Origins is geschreven in de afgelopen 1,5 jaar en dat was een behoorlijk intense periode voor de mannen. Evolve werd alleen al in de VS dubbel platina, leverde een Grammy nominatie voor Best Pop Vocal Album op en bracht wereldhits als Believer, Thunder en Whatever It Takes voort.

Inmiddels zijn Imagine Dragons met 40 miljoen maandelijkse luisteraars de nummer 9 meest-beluisterde-artiest wereldwijd in Spotify. Maar ook hebben meer dan een miljoen fans ze live kunnen bewonderen: ze gingen zo’n 400 dagen op tour, waarmee ze 6 continenten en 33 landen aandeden.

..en lows

In het persoonlijke leven van frontman Dan is er ook veel gebeurd. Eind april liet hij weten dat hij en Aya Volkman, zijn grote liefde met wie hij 7 jaar getrouwd was en drie dochters heeft, uit elkaar gingen.

Maar misschien komt er toch een happy end. In een recent interview met Evening Standard geeft hij aan dat ze de scheidingspapieren nooit officieel getekend hebben. Ze zijn nu in relatietherapie en inmiddels toch weer voorzichtig aan het daten.

LOVE LOUD

Verder hield Dan zich bezig met een nobel doel dat hem nauw aan het hart ligt. Begin dit jaar kwam de documentaire Believer uit (aanrader!), waarin hij onderzoekt hoe de Mormoonse Kerk met (haar) LGBTQ (leden) omgaat. Hij richtte de Love Loud Foundation op ter bevordering van acceptatie van homoseksuele liefde.

Eén van de manieren waarop hij die LGBTQ-emancipatie concreet probeert te bevorderen, is door het LOVELOUD festival te organiseren. Dit wordt in Salt Lake City gehouden, het epicentrum van de Mormoonse Kerk. Het doel is om een open gesprek over onvoorwaardelijke liefde op gang te brengen onder de veelal conservatieve religieuze aanhang. In de documentaire kun je zien dat de weg die hij moet bewandelen om dit voor elkaar te krijgen, behoorlijk hobbelig is.

Maar deze zomer vond alweer de tweede editie van LOVELOUD Fest plaats, welke met 35.000 bezoekers dubbel zo succesvol was als zijn voorganger. Voor de documentaire Believer won Dan een documentaire prijs op de Hollywood Film Awards.

Over het afgelopen jaar zegt Dan in het eerdergenoemde interview:

“It’s been an incredible year. But I prefer a wild ride to where I was eight years ago, which was a place of indifference and fear and loathing and depression. I thought I got divorced and now I’m dating my wife! Some days I feel like I want to be a Mormon and some days I don’t believe in God at all. I’m on a crazy-ass rollercoaster and I enjoy the chaos.”

Origins

Aangezien Dan altijd open en eerlijk is in zijn lyrics, is het niet vreemd dat dit enerverende jaar terug horen is op Origins. Hij beschrijft het nieuwe album in de album trailer als een ‘sister album’ van Evolve, een album dat de cyclus rond maakt. Gitarist Wayne Sermon voegt daaraan toe:

“Evolve was very minimalist, black, just a ray of light. And I think out of that sort of deadness, out of the nothingness can grow something beautiful”.

Dan vervolgt: “Evolve is like where am I going? I know there is colour, I just need something new. And Origins is ‘This is where you’re going, and it’s a great future’.

Natural

Laten we kijken op welke manier dit terugkomt in de lyrics van de single Natural die nu in vele streaming lijsten te vinden en op de nationale radiostations te horen is.

Het is bij mij niet bekend wat de concrete aanleiding voor het schrijven van Natural precies was. Met de LOVELOUD-missie in het achterhoofd, zou je het kunnen interpreteren als een beschrijving van hoe het is om gay te zijn in een gemeenschap waarin dit niet geaccepteerd wordt.

Het zou ook kunnen dat er een meer persoonlijke ervaring aan ten grondslag ligt en Dan zijn eigen geloofscrisis beschrijft. In dat geval zou hij in het eerste couplet zijn twijfels over zijn geloof – iets dat lang de spirituele en emotionele basis voor hem vormde – uitspreken. Wat doe je als het vertrouwen in je basisprincipes verliest?

Will you hold the line
When every one of them has given up and given in? Tell me
In this house of mine
Nothing ever comes without a consequence or cost, tell me
Will the stars align?

Will Heaven step in? Will it save us from our sin?
Will it?
‘Cause this house of mine stands strong

Hij staat op een kruising: blijft hij de Mormoonse Kerk (zijn veilige basis) volgen en gaat hij daarbij voorbij aan zijn persoonlijke normen en waarden?

That’s the price you pay
Leave behind your heart and cast away
Just another product of today

Maar dan lijkt hij het heft in eigen hand te nemen:

Rather be the hunter than the prey
And you’re standing on the edge, face up ’cause you’re a

In het refrein hoor je hoe zwaar deze situatie kan zijn en hoe stevig je in je schoenen moet staan om de weerstand te trotseren die je krijgt wanneer je je eigen weg volgt.

Natural
A beating heart of stone
You gotta be so cold
To make it in this world

Yeah, you’re a natural
Living your life cutthroat
You gotta be so cold
Yeah, you’re a natural
Natural – Imagine Dragons

Wat de precieze aanleiding dan ook moge zijn, in een persbericht zegt Dan over de betekenis van dit liedje:

‘Natural’ is about finding yourself and being willing and able to stand up to whatever adversity comes your way.”

Mooi!

“I am the Machine”

In de volgende single Machine, lijkt hij een stap verder te gaan. Hij gaat strijden voor waar hij in gelooft:

All my life been sittin’ at the table
Watchin’ them kids, they’re living in a fable
Looks, luck, money and never left a’wishin’
But now it’s ’bout time to raise up and petition

Laat die weerstand maar komen!

I’m not scared of what you’re gonna tell me
No, I’m not scared of the beast in the belly
Fill my cup with endless ambition
And paint this town with my very own vision

In het refrein laat hij zien dat hij niet alleen onafhankelijk is..

‘Cause I’ve been wondering
When you gonna see I’m not for sale
I’ve been questioning

Maar dat hij het verschil maakt:

When you gonna see I’m not a part of your machine
Not a part of your machine
I am the machine
Machine – Imagine Dragons

Yesss! Power to the people!

In een Tweet lijkt hij hier aan toe te voegen:

Het is niet duidelijk of hij het hier over genres binnen muziek, cultuur, religie of seksualiteit heeft, maar zijn achtergrond en de gebeurtenissen van het afgelopen jaar kennende, zou je kunnen concluderen hij hier één groot overkoepelend statement mee wil maken. Go Dan!

Wat vind jij van het nieuwe album Origins van Imagine Dragons? Laat het ons weten in een comment!

Verder lezen

Benieuwd naar waar Thunder, Believer, I Bet My Life, Demons en Radioactive over gaan? We beschreven het eerder in Waar gaan de grootste hits van Imagine Dragons eigenlijk over? Ook blijkt Whatever It Takes een life hack voor Game Changers te zijn. Benieuwd? Check de links!

Voor de liefhebber ❤

Op zoek naar een mooi cadeau voor een echte Imagine Dragons-liefhebber? Of wil je Origins zelf (letterlijk!) grijs draaien? Dan is het album op vinyl misschien wel iets voor jou..

Vaker dit soort artikelen lezen?

Volg ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash(No worries, no spam! 😇).


– Natural is written by Robin Fredriksson / Mattias Larsson / Justin Tranter / Daniel Platzman / Ben McKee / Wayne Sermon / Dan Reynolds © Universal Music Publishing Group, Warner/Chappell Music, Inc, 2018.
– Machine is written by Dan Reynolds / Wayne Sermon / Ben McKee / Daniel Platzman / Alexander Grant © Universal Music Publishing Group, 2018.

[Dit bericht bevat affiliate links]