Het is boekenweek! Sinds The Beatles in 1966 de charts domineerden met Paperback Writer en David Bowie het in jaren 70 nog eens dunnetjes overdeed met 1984, zijn boeken vaak de inspiratiebron geweest voor muziek. Welke nummers die geïnspireerd zijn door boeken hebben recentelijk de charts veroverd?

5. Adventure of a Lifetime – Coldplay

In een interview met The Sun geeft Chris Martin aan dat deze leadsingle van A Head Full Of Dreams is geïnspireerd op het boek Half the Sky: Turning Oppression into Opportunity for Women Worldwide van Nicholas Kristof en Sheryl WuDunn uit 2009.

Turn your magic on, Umi she’d say
Everything you want’s a dream away
Under this pressure under this weight
We are diamonds taking shape
We are diamonds taking shape
Adventure of a Lifetime – Coldplay

Dit is eigenlijk een behoorlijk letterlijke verwijzing en al helemaal als je weet dat ‘Umi’ in het Arabisch staat voor ‘moeder’.

Check hier de volledige lyrics.

4. The Book of Love – Gavin James

The Book of Love is in 1999 uitgebracht door The Magnetic Fields en later onder andere door Peter Gabriel gecoverd. In 2014 brengt Gavin James het uit en wordt het een grote hit in Nederland.

The book of love is long and boring
No one can live to that thing
It’s full of charts, and facts and figures
And instructions for dancing
The Book of Love – Gavin James

Dit vind ik een lastige! Ik begrijp de tekst in eerste instantie niet en na wat research kom ik erachter dat ‘the book of love’ ook wel als symbool voor een relatie gezien kan worden. Dat maakt deze lyrics behoorlijk deprimerend als je het mij vraagt.. Waarom was dit zo’n grote hit? Luistert er dan niemand naar de tekst? Of is half Nederland in een relatiecrisis en is dit pijnlijk herkenbaar? Of mis ik gewoon de clou..?

Klik hier als je zin hebt om een beetje sip te worden 😉

3. Love Me Like You Do – Ellie Goulding

Hij is misschien een beetje vergezocht aangezien het de soundtrack is van een verfilming van een boek, maar het is wel het meest besproken boek van 2012! Ik heb het natuurlijk over Fifty Shades of Grey van E.L. James. Ellie Goulding bracht de soundtrack Love Me Like You Do uit en dit werd een wereldwijde hit.
Tja.. soms hoeven de lyrics ook gewoon niet heel ingewikkeld te zijn…

Fading in, fading out On the edge of paradise
Every inch of your skin is a holy grail I’ve got to find
Only you can set my heart on fire, on fire
Yeah, I’ll let you set the pace
‘Cause I’m not thinking straight
My head’s spinning around
I can’t see clear no more
What are you waiting for?
Love Me Like You Do – Ellie Goulding

Hier lees je lekker verder.

2. Unwritten – Natasha Bedingfield

Eén van mijn favoriete nummers met een referentie naar boeken. Natasha Bedingfield legt in Unwritten uit dat ze het leven ziet als een onbeschreven boek.

Feel the rain on your skin
No one else can feel it for you
Only you can let it in
No one else, no one else
Can speak the words on your lips
Drench yourself in words unspoken
Live your life with arms wide open
Today is where your book begins
The rest is still unwritten

Later in het nummer zingt ze

We’ve been conditioned to not make mistakes
But I can’t live that way, no
Unwritten – Natasha Bedingfield

Volgens Natasha kun je het beste onbevangen in het leven staan en de controle loslaten. Ongeacht wat het leven brengt.. de fouten die je maakt in het leven, maken het boek interessant. Mooi!

Benieuwd naar de rest?

1. Resistance – Muse

Net als de hit van David Bowie is de titeltrack van het album The Resistance van Muse geïnspireerd op 1984 van George Orwell. Hierin wordt gerefereerd naar de romance tussen Winston en Julia en hun uiting van liefde en seks, de enige plek waar ze vrij waren van Big Brother. Uiteraard zou dit niet worden geaccepteerd, daarom proberen ze het te bedwingen;

Quell your prayers for love and peace
You’ll wake the thought police
We can hide the truth inside
Resistance – Muse

In 1984 ziet de ‘thought police’ erop toe dat er geen ‘thought crime’ gepleegd wordt; een gedachte of actie die afwijkt van de gevestigde orde. Liefde is ongeoorloofd omdat dit de totalitaire macht kan ondermijnen.
Dit nummer gaat dus eigenlijk over verboden, onmogelijke liefde, of liefde als een politiek statement. Matthew Bellamy zegt hierover “The song is also about any love which crosses boundaries such as religion or strong political beliefs and the subsequent recognition of the unimportance and divisiveness of such beliefs.”

Hier lees je de rest van dit epische liefdesliedje.

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

Volg deze playlist ook op Spotify.

 


– Adventure of a Lifetime is written by Chris Martin / Guy Berryman / Johnny Buckland / Mikkel Eriksen / Tor Hermansen / Will Champion © Sony/ATV Music Publishing LLC, Universal Music Publishing Group, 2015
– The Book of Love is written by Stephin Raymond Merritt © BMG Rights Management, 2014
– Love Me Like You Do is written by Ali Payami / Ebba Tove Elsa Nilsson / Ilya Salmanzadeh / Max Martin / Savan Kotecha © Kobalt Music Publishing Ltd., Warner Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group, BMG Rights Management, 2015
– Unwritten is written by Danielle A. Brisebois / Natasha Anne Bedingfield / Wayne Steven Jr Rodrigues © Sony/ATV Music Publishing LLC, Kobalt Music Publishing Ltd., Domino Publishing Company, 2004
– Resistance is written by Matt Bellamy / Matthew James Bellamy © Warner/Chappell Music, Inc, 2009