Terwijl de wereld in brand lijkt te staan, is het dicht bij huis tijd voor één van de grootste concerten van het jaar. Vanavond staat niemand minder dan Beyoncé in de Amsterdam ArenA en de vraag is; zal ze haar bijnaam Queen Bey (weer) eer aan doen?

Bey heeft de lat in ieder geval hoog gelegd voor zichzelf. Naast de talloze hits die ze al sinds haar 16e (!) op haar naam zette, de onvergetelijke eerdere shows die ze eerder in Nederland gaf, het legendarische optreden tijdens de Super Bowl en natuurlijk het laatste album Lemonade, zijn de verwachtingen niet minder dan hooggespannen.

IJzersterk staaltje popcultuur

In april verraste ze vriend en vijand met dit nieuwe ‘visual album’. 12 persoonlijke tracks die allen een video bevatten en samen één verhaal vormen. Voor mij betekende het een uur lang ademloos en met open mond kijken en luisteren. Een ijzersterk staaltje popcultuur zoals je maar zelden ziet.

Lemonade beschrijft het proces van het ontdekken, verwerken en vergeven van het vreemdgaan van Jay-Z. Maar daar blijft het niet bij. Dit album vertelt meer dan het verhaal van de persoonlijke emancipatie van Bey, maar strijdt voor emancipatie van zwarte vrouwen in Amerika.

Waar ze vroeger voor meer bubbly onderwerpen koos (denk aan Bootylicious, Single Ladies & If I Were A Boy) en dicht bij de belevingswereld van de gemiddelde leeftijdsgenoot bleef, pakt ze het nu grootser aan. Ze bekritiseert het politiegeweld en maakt een (politiek) statement dat zwarte burgerrechten ertoe doen.

Freedom

Naast Formation is het nummer Freedom (een samenwerking met Kendrick Lamar) hier misschien wel het beste voorbeeld van. Wat mij betreft één van de beste tracks van het album, niet alleen door de prachtige sound en video, maar ook door de super krachtige lyrics.

Freedom! Freedom! I can’t move
Freedom, cut me loose!
Singin’, freedom! Freedom! Where are you?
Cause I need freedom too!
I break chains all by myself
Won’t let my freedom rot in hell
Hey! I’ma keep running
Cause a winner don’t quit on themselves

I had my ups and downs, but I always find the inner strength to cool myself off. I was served lemons, but I made lemonade
Freedom – Beyonce ft. Kendrick Lamar

Dit nummer spreekt van heel veel strijdlust en doorzettingsvermogen en als Bey het zingt, geloof ik het.

Mocht ze vanavond haar tekst vergeten, vals zingen of uit de maat dansen, deze powervrouw inspireert zo veel mensen over de hele wereld, dat geen andere titel dan Koningin haar beter zou passen. Als bepaalde mensen nou ook wat beter naar haar zouden luisteren, zouden er misschien ook wat minder brandhaarden ontstaan.. Let Queen Bey rule!

Verder lezen over Beyoncé of Kendrick Lamar?

We vatten eerder het bijzondere repertoire van Kendrick Lamar samen in 5 liedjes en haalden de meest interessante boodschappen uit de muziek van koningskoppel Beyoncé en Jay-Z . Meer lezen over Apeshit? Dat verhaal is ook de shit! (als je ‘t mij vraagt..)

Volg ons!

Vaker dit soort artikelen lezen? Volg ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (No worries, no spam! 😇)