Terwijl we allemaal in spanning wachten op het nieuwe album van Ariana Grande, genaamd Sweetener, heeft ze samen met Queen of Rap Nicki Minaj en producer Pharrell de track The Light Is Coming uitgebracht. Naast de zwoele en stoere stemmen van Ariana en Nicki horen we echter ook een heel apart geluid in dit liedje…

Positive vibes

Ariana heeft sinds de aanslagen na haar concert in Manchester vorig jaar een hoop te verwerken gehad. Maar in haar laatste singles No Tears Left To Cry én The Light Is Coming is het duidelijk dat ze weer positieve vibes heeft gevonden. In No Tears zingt ze dat ze klaar is met huilen, letterlijk geen tranen meer over heeft. Dat ze zich altijd wil blijven voelen zoals ze zich nu voelt. Dat kunnen we best voorstellen, ze is zelfs recentelijk verloofd met Pete Davidson!

Schreeuwende man

Ook in de nieuwe track The Light Is Coming staan positive vibes centraal. Dit wordt niet alleen duidelijk door de veelzeggende titel, maar ook door de opzwepende sound. Ook is op The Light Is Coming een apart geluid te horen; wie is die schreeuwende man op de achtergrond?

Veel Arianators op Twitter vinden de mannenstem die “You wouldn’t let anybody speak and instead” schreeuwt maar niks. Zij hadden die sample liever niet in de track gehad. Maar Ariana heeft deze schreeuwende stem natuurlijk niet voor niks gebruikt.

Town Hell

De sample is afkomstig uit een clip van CNN uit 2009, waar een man bij een bijeenkomst in een zeer verhit debat raakt over de zorg met toenmalig senator Arlen Specter. De man is woedend op de senator omdat hij het idee heeft niet gehoord te worden en zich in de steek gelaten voelt door politici.

Dit is overigens niet het eerste liedje waarin gebruik wordt gemaakt van deze beroemde CNN-clip, die ook wel ‘Town Hell wordt genoemd. Dezelfde sample is ook terug te vinden in Lemon van N.E.R.D. en Rihanna, tevens geproduceerd door Pharrell.

Ari’s maatschappijkritiek

Maar wat wil Ari nou met haar nieuwe single The Light Is Coming zeggen? Ze is nog niet inhoudelijk op de betekenis het liedje ingegaan en de door haar gezongen lyrics zijn ook behoorlijk abstract. Hoe dan ook, de kritische attitude van de CNN-sample komt in ieder geval duidelijk naar voren:

What did she say? What did he say?
You don’t listen ’cause you know everything
You don’t even need dreams
Tellin’ everybody, “Stay woke, don’t sleep

Is dit Ariana’s nieuwe muzikale uiting van maatschappijkritiek? Een ode aan de vrijheid van meningsuiting, of misschien zelfs kritiek op het Amerikaanse overheidsapparaat? Of wil ze met deze sample een discussie aanwakkeren over hoe het er in Amerika op dit moment aan toe gaat?

Krachtige lyrics

Wanneer je goed naar het refrein luistert, lijkt de boodschap van het liedje te zijn dat je moeilijke tijden kan doorstaan met de juiste mindset. Ariana zegt dat je zelf de kracht hebt om het positieve in je leven als het ware terug te eisen: 

The light is coming to give back everything the darkness stole
You wouldn’t let anybody speak and instead—
The light is coming to give back everything the darkness stole
The Light Is Coming – Ariana Grande ft. Nicki Minaj

Als je de zin ‘The light is coming to give back everything the darkness stole’ hoort, kan het haast niet anders dan een anthem voor betere tijden zijn. Nieuwe powersong? 😊

Nieuwe tijden, nieuwe Ari?

Zoals je in dit Top 5 lijstje over Ari kan lezen, gingen veel liedjes die ze tot nu toe uitbracht over liefde en relaties. In een interview met The Fader zegt ze dat ze met haar nieuwe album Sweetener graag iets heel nieuws wilde doen. Volgens ons is dat zowel inhoudelijk als qua sound zeker gelukt.

Het lijkt erop dat ze met dit nieuwe album de verschrikkelijke gebeurtenissen in Manchester van zich af heeft geschreven. In deze eerste singles kun je al horen dat Ariana een serieuze en emotionele boodschap heeft. In het interview zegt ze hierover:

“I’ve always just been like a shiny, singing, 5-6-7-8, sexy-dance…sexy thing. But now it’s like, ‘OK … issa bop — but issa message. Issa bop but also has chunks of my soul in it. Here you go. Also, I cried 10 hundred times in the session writing it for you. Here is my bleeding heart, and here is a trap beat behind it.”

Emotionally honest

Zeer recentelijk besloot ze toch nog vijf liedjes die ze eerst te“emotionally honest” vond toe te voegen aan het album. Ze wilde niet dat haar fans zich zorgen over haar zouden maken, maar realiseerde zich dat ze toch beter eerlijk kon zijn:

“There are parts of my life they would love to know about and hard times that I have been dealing with fort he the past year-and-a-half that they deserve to know about because they love me endlessly and care. I don’t want to hide any pain from them because I can relate to their pain. Why not be in it together?

Ze heeft de muur die ze om zich heen had gebouwd naar beneden gehaald en dat lucht op:

“I guess I was kind of running on zero and pretending to be at a 10 for about 10 months. It took me getting to, I deserve to be at 10 and fuck it, and let’s fucking go, and now I feel so free and happy as f🤐ck.”

De stem van haar generatie

Of er op het nieuwe album naast de persoonlijke openbaringen (nog meer) politiek geëngageerde liedjes te vinden zijn, is nog even afwachten. Maar in het afgelopen jaar, waarin ze zo veel mogelijk tijd voor haarzelf nam en de publiciteit waar mogelijk meed, waren haar enige publieke optredens tijdens politiek-geladen events. Zo trad ze op tijdens het benefietconcert A Concert for Charlottesville en het studentenprotest tegen wapengeweld; The March Of Our Lives in Washington D.C. Ze zegt hierover:

“We’re in such a trying time and people have been responding with acceptance, love, inclusion, and passion. This generation, they’re not going to take no for an answer.”

Als The Light Is Coming representatief is voor de rest van Sweetener, kunnen we wel zeggen dat ze met haar krachtige stem nu ook een eigen stijl gevonden heeft om deze boodschap uit te dragen. We kunnen niet wachten wat voor pareltjes en stoere lyrics we op 17 augustus nog meer van haar mogen ontdekken.

Verder lezen

Welke boodschappen zijn verstopt in Ari’s eerder verschenen werk? Lees het in: Waar gaan de liedjes van Ariana Grande eigenlijk over? Wist je dat het best wel vergelijkbaar is met de teksten van Harry Styles? En als je dit interessant vindt, ga je het verhaal achter Queen Bey en King Jay ook willen lezen!

Volg jij ons al?

👍 ons op FacebookInstagramSpotify of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! Vinden we leuk! 😊


– The Light Is Coming is written by Onika Tanya Maraj / Ariana Grande-Butera / Pharrell Williams © Warner/Chappell Music, Inc, Universal Music Publishing Group