Beyoncé en Jay-Z droppen dit weekend een nieuw album Everything Is Love én een spraakmakende video voor eerste single APESHIT. Onder de naam ‘The Carters’ gaan ze verder in ze de lijn van Lemonade; het koppel verpakt opnieuw een krachtig politiek statement in een met symbolen doordrenkt, prachtig gestileerd jasje. Oh ja, en tussen neus en lippen door dissen ze ook nog even Spotify, de Super Bowl en de Grammy’s. Mr. en Mrs. Carter maken hun punt..

Royal surprise

King Jay en Queen Bey zitten midden in hun ‘staatsbezoek’ aan Europa als ze afgelopen zaterdag een wel heel bijzonder geschenk achterlaten. Zo’n 56.000 bezoekers zijn op audiëntie bij het koppel tijdens de OTR II World Tour in het London Stadium als er ineens ‘Abum Out Now’ op het grote scherm verschijnt. Het 9-tracks-tellende album Everything Is Love is hiermee officieel gepresenteerd.

De opzienbarende video voor de single APESHIT is een smaakvol voorproefje voor de luisteraars die het Tidal Exclusive-album niet kunnen luisteren totdat het maandag alsnog op Spotify en de andere streamingdiensten verschijnt.

Wat willen The Carters eigenlijk met deze nieuwe release zeggen? Het 9-tracks-tellende album Everything Is Love staat vol betekenisvolle boodschappen, wij halen de belangrijkste er voor je uit.

Sssh Spotify

In bijna alle tracks beschrijft het stel (weinig bescheiden) hun bezit en hoe het is om aan de top te staan. Maar ook bespreken ze vriendschap, hun roots (713, de titel van de 5e track, is de postcode van de wijk in Houston waar Beyoncé opgroeide) en gaan ze in op de kritiek op Tidal.

Sinds de overname van de streamingdienst door Jay-Z brengen The Carters hun muziek voornamelijk exclusief op dit platform uit. Spotify-abonnees hebben daarmee geen toegang. Het koppel wordt ervan beschuldigd geknoeid te hebben met de streaming-aantallen van Lemonade. In NICE reageert Bey hierop:

If I gave two fucks – two fucks about streaming numbers
Would have put Lemonade up on Spotify
Fuck you, fuck you, you’re cool, fuck you, I’m out (Ah!)
NICE – The Carters

Als die getallen haar echt hadden geïnteresseerd, had ze haar album wel beschikbaar gesteld via Spotify.

Alles is liefde

Het liedje LOVEHAPPY is als een schone lei voor het koppel; na alle drama op Bey’s album Lemonade en Jay’s excuses op 4:44, laten ze het vreemdgaan van Jay-Z voorgoed achter zich en gaan ze weer volledig voor elkaar. Bey zegt:

You did some things to me
Boy, you do some things to me
But love is deeper than your pain and I believe you can change
Baby, the ups and downs are worth it

Het album wordt afgesloten met een quote van niemand minder dan Julius Cesar:

Damn, look at us now
Pray, pray for the vows
Way up now, yes, and a way, long way down
We came, and we saw, and we conquered it all
We came, and we conquered, now we’re happy in love

LOVEHAPPY – The Carters

Veni, Vidi, Vici – zo ook The Carters!

Jay vs. Malcolm X

Maar ook snijden ze weer het verhitte burgerrechten-onderwerp aan, net als bijvoorbeeld in Formation op Bey’s Lemonade. In BLACK EFFECT laten de Carters zien trots te zijn op hun Afro-Amerikaanse achtergrond en te strijden voor gelijke rechten.

I’m good on any MLK Boulevard
I’m good on any MLK Boulevard
See my vision with a TEC, bitch, I’m Malcolm X
BLACK EFFECT – The Carters

MLK is een afkorting voor Martin Luther King, welke een vreedzame strijd voor gelijkheid nastreefde. Malcolm X daarentegen, vond het gerechtvaardigd om geweld te gebruiken. Jay vergelijkt zichzelf met Malcolm X, maar hij gebruikt zijn ‘tec’ (afkorting van technology – doelende op Tidal) als zijn wapen.

APESHIT

En dan APESHIT, de eerste single. Erg opvallend is de video (check onderaan dit artikel 👇), welke is opgenomen in het Louvre in Parijs. Het is niet alleen een meesterwerkje op zichzelf, maar bevat ook een heel aantal meesterwerkjes van anderen. Het koppel staat en danst rondom werken uit de Neoclassicistische tijd; de tijd van het kolonialisme. Het zal je niet verbazen, maar dat is niet zonder reden. 

Beyoncé’s moeder is Frans/Creools en hun voorouders hebben de kolonisatie van Frankrijk en daarmee de slavernij dan ook aan den lijve ondervonden. Ze laten het schrille contrast zien tussen het harde leven van hun voorvaderen en hun bevoorrechte positie aan de top.

Elk kunstwerk dat ze kozen in combinatie met hun positie, outfits en de cameraposities vertelt een boodschap over de positie van zwarten en vrouwen in de geschiedenis én nu. Een interpretatie van alle symboliek door The Washington Post vind je in een video onderaan dit artikel 👇👇.

Waarom apenpoep?

Maar ook de lyrics bevatten veel boodschappen en dubbele bodems. Het liedje opent met het refrein. Naast dat ze hierin pronken met wat ze bereikt hebben, spreken The Carters vooral ook dankbaarheid uit aan hun voorvaderen die grote offers hebben moeten brengen voor hun vrijheid:

Stack my money fast and go (fast, fast, go)
Fast like a Lambo (skrrt, skrrt, skrrt)
I be jumpin’ off the stage, ho (jumpin’, jumpin’, hey, hey)
Crowd better savor (crowd goin’ ape, hey)
I can’t believe we made it (this is what we made, made)
This is what we’re thankful for (this is what we thank, thank)
I can’t believe we made it (this a different angle)
Have you ever seen the crowd goin’ apeshit? Rah!

Dat je ‘apeshit’ letterlijk kunt vertalen als apenpoep is waarschijnlijk wel duidelijk. Maar wat bedoelen ze hiermee? Het is een uitdrukking die wordt gebruikt om aan te geven dat iemand of iets helemaal los gaat in positieve- of negatieve zin. Het Nederlandse woord dat het dichtst in de buurt komt is wat mij betreft ‘razernij’ – maar dan klinkt het op z’n Carters wel wat cooler natuurlijk 😉

Bills bills bills

In het eerste couplet eist Bey een goede, of in ieder geval eerlijke, salarisstrook. Ze lijkt hiermee te doelen op gelijke beloning voor vrouwen.

Gimme my check, put some respeck on my check
Or pay me in equity, pay me in equity
Or watch me reverse out the dick (skrrt)

Vervolgens beschrijft ze hun overdadige levensstijl; geld moet rollen voor The Carters!

The Lion King

Jay citeert in de eerste zin van het tweede couplet letterlijk collega-rapper Chief Keef in diens liedje Faneto.

I’m a gorilla in the fuckin’ coupe, finna pull up in the zoo

Er wordt gespeculeerd dat hij hiermee zegt dat hij het gemaakt heeft en in een coupé naar de dierentuin rijdt, om zijn opgesloten vrienden te bezoeken. Persoonlijk vind ik dit vrij vergezocht, maar ik heb ook nog geen betere verklaring kunnen vinden. Heb jij een idee wat hij hiermee bedoelt? Laat het achter in een comment.

Hoe dan ook, ‘Gorilla’ wordt regelmatig als racistisch scheldwoord gebruikt voor Afro-Amerikanen. Jay draagt het woord met trots en gebruikt het juist om kracht uit te spreken.

Chief Keef staat bekend als gangstarapper – een discutabele reputatie;

I’m like Chief Keef meet Rafiki, who been Lion King to you

Rafiki is de baviaan in Disney Classic The Lion King – misschien wel het meest wijze dier uit het dierenrijk. Jay ziet zichzelf als mix van de twee.

The Super Bowl

Later in het couplet zegt Jay-Z:

I said “no” to the Super Bowl, you need me, I don’t need you

Er gingen al een tijd geruchten dat Jay had bedankt voor de eer om op te treden tijdens de Halftime show van de Super Bowl en dat wordt hiermee bevestigd. De reden? Hij wilde solidair zijn aan footballer Colin Kaepernick die weigerde op te staan voor het Amerikaanse volkslied uit protest tegen politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. (Check ook de knielende mannen in de video op 3:35!)

Every night we in the endzone, tell the NFL we in stadiums too

Jay en Bey krijgen ook zonder de NFL (de organisatie van de Super Bowl) wel stadions gevuld.

F the Grammy’s

Aan het eind van het couplet zegt hij:

Tell the Grammy’s fuck that 0 for 8 shit

Dit jaar ontving Jay-Z 8 Grammy-nominaties voor zijn album 4:44, maar hij nam er niet één mee naar huis. Als je weet dat hij er eerder maar liefst 21 won, begrijp je zijn reactie misschien ook wat beter.

Freedom to the people

Tot slot zingt Yonce in het derde couplet

All of my people, I free ’em all (free ’em all)
Hop in the whip, wanna see the stars
Sendin’ the missiles off, trickin’ my inhibitions off
APESHIT – The Carters

Ze zijn super gemotiveerd om het verschil te maken voor ‘hun mensen’ en een einde te maken aan de ongelijkheid die nog steeds bestaat. Samenvattend is dat misschien wel de belangrijkste boodschap van dit hele verhaal. Mooi!

Waarom King Jay en Queen Bey run the world

Benieuwd naar hoe The Carters de top eigenlijk bereikt hebben? En welke statements Bey maakt met Lemonade? Check: Waarom King Jay en Queen Bey run the world.

Verder luisteren

Voor de liefhebber! ❤ Luister het EVEYTHING IS LOVE ook op cd:

Volg ons

Like ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse News Flash(No worries, no spam! 😇)

 

 

Volg deze playlist ook op Spotify.


– NICE is written by Pharrell Williams, JAY-Z & Beyoncé, 2018.
– LOVEHAPPY is written by Brittany Coney, Denisia “Blu June” Andrews, Nija Charles, David Andrew Sitek, JAY-Z & Beyoncé, 2018.
– BLACK EFFECT is written by 808-Ray, Alexander Smith, Cool & Dre, Brittany Coney, Denisia “Blu June” Andrews, JAY-Z & Beyoncé, 2018.
– APESHIT is written by Quavo, Pharrell Williams, Offset, JAY-Z & Beyoncé, 2018.

📸: Unknown

[Dit bericht bevat affiliate links]