We luisteren dagelijks naar de verhalen van artiesten, maar wat is nou het verhaal achter deze verhalen? Deze week spreek ik Aafke Romeijn, muzikant, journalist & schrijfster. Haar teksten zijn uniek in de mate waarin ze gevat, eerlijk en prikkelend zijn. Dat schreeuwt om een Behind The Track-interview! Lees hier haar openhartige verhaal over haar drijfveren, Geert Wilders en destructieve liefde.

Welke rol speelt muziek in jouw leven?

“Muziek is er altijd. Ik hoor altijd muziek in mijn hoofd, alsof er continu een soundtrack loopt. Hoe ik me voel en waar ik over nadenk, worden vertaald in muziek

Soms is muziek die op de achtergrond en soms is die heel erg aanwezig. Als die op de voorgrond is, kan ik er niet omheen en kan ik me bijvoorbeeld ook niet concentreren op een gesprek. Dat zijn de momenten waarop ik er iets mee móet doen. Dan probeer ik de klanken en noten zo duidelijk mogelijk op te schrijven zodat ik er later nog iets mee kan.”

Schrijf je je muziek meestal vanuit een bepaalde inspiratie of bedenk je vooraf een thema?

“Tegenwoordig kies ik meestal een thema voor een album en dan begin ik door voor mezelf na te gaan; welke woorden vind ik mooi en zijn van toepassing? Toen ik het over politiek had (haar laatste EP ‘Versplintering Op Rechts’ heeft een politiek thema, red.), kwamen bijvoorbeeld woorden als ‘partijdiscipline’ en ‘aftreden’ op. Dat zijn van die woorden die alleen in politiek jargon gebruikt worden.

Vervolgens verzin ik daar personages omheen. Wat voor situaties passen er bij die woorden? Wat gebeurt er? Wat is de motivatie van de personages? En vooral: wat zien ze? Dat laatste vind ik altijd heel belangrijk. Hoe iemand de wereld om zich heen registreert, zegt meer over iemand dan wanneer hij zegt hoe hij zich voelt. Dat vind ik niet zo interessant, dat is veel te expliciet.”

Zo kruip je zelfs in de huid van Geert Wilders..

“Ja, in ‘Show’ neem ik inderdaad het perspectief van Geert Wilders in. De situatie die ik in mijn hoofd had, was dat hij voor de rechter werd gedaagd omdat hij discriminerend zou zijn geweest.

Nog één keer achter me aan
Laat ze maar doen, laat ze maar gaan
Dit is een show, gratis en voor niks
Met meisjes en met vuurwerk
En met geld voor wie wint

Eén tweet, ik weet al niet eens meer wat ik heb geschreven
Verzend, iedereen over de zeik in 140 tekens
En dan hoef je alleen nog maar achterover te leunen
En zie hoe het verhaal zich ontvouwt
Wat heb ik nou weer gezegd?
Wat heb ik nou weer gedaan?
Waar ik ook kom, er moet altijd iemand huilen
Maar is dat mijn schuld of zijn jullie gevoelig?
Ik heb er alles aan gedaan om gewoon te blijven
Kijk, mijn pak zit slecht en mijn haar zit ruk
Maar als het volk circus wil speel ik met liefde de clown
Show – Aafke Romeijn

Ik vind het interessant om zo veel mogelijk verschillende stemmen aan het woord te laten in mijn muziek. Toen ik begon met muziek maken, schreef ik alleen namens mezelf, maar nu doe ik dat alleen als ik vind dat ik iets heel belangrijks te zeggen heb. Als andere personages het beter kunnen verwoorden, laat ik hen aan het woord.

Dat vind ik fijn aan popmuziek, ik zie het als fictie. Dezelfde fictie als wanneer ik een boek schrijf. Ik merk dat ik daar redelijk alleen in sta, mensen vragen vaak ‘Waar gaat het over? Waarom zeg je dit of dat?’ Maar ík zeg dat niet, het is een personage dat aan het woord is. Voor mij is dat heel logisch, want ik schrijf die tekst met een doel. Het is geen non-fictie of journalistiek, maar kunst.”

Wat wil je met je muziek bereiken?

“Muziek heeft voor mij drie belangrijke doelen. Het eerste is ruimte bieden aan mensen. Muziek kan een soundtrack zijn voor de situatie waarin je verkeert of juist tegenwicht bieden. Je hoeft er niets mee te doen, je hoeft het alleen maar te ervaren. Je kunt ervan genieten of op dansen, heel stil van worden of je emoties op toelaten. Voor mij moet muziek een ruimte zijn waarin je schaamteloos jezelf kunt zijn.

In de tweede plaats wil ik met muziek een beweging veroorzaken. Wanneer mensen naar mijn teksten luisteren, komen ze hopelijk iets te weten over een ander. Ik hoop dat ze zich vanuit empathie kunnen verplaatsen in iemand anders, ook mensen die niet heel dichtbij ze staan, zoals Geert Wilders. Je vraagt je misschien af ‘Waarom moet je empathie hebben voor iemand als Wilders?’ Empathie is voor mij een manier om de wereld beter te begrijpen. Als iedereen hier getraind in zou zijn, zou de wereld er een stuk genuanceerder uitzien en zouden we veel dingen kunnen oplossen die nu onoplosbaar lijken.

Mijn derde doel is ingrijpen in de werkelijkheid. Ik vind het interessant om muziek te maken over onderwerpen waar normaal gesproken geen muziek over gemaakt wordt. Bijvoorbeeld politiek of de economische crisis. Ik integreer dingen met elkaar die ver van elkaar af staan, omdat je daardoor gedwongen wordt om van een afstandje te kijken naar een wereld waar je normaal gesproken niks mee hebt. Daardoor kom ik tot een groter inzicht in van alles. Voor mij is dat wat het maken van muziek of kunst heel leuk maakt en ik hoop dat het publiek daar iets van meekrijgt.”

Je schrijft ook autobiografische liedjes, welke heeft een speciale match met jouw leven?

“Mijn hele debuutalbum ‘Stella Must Die!’ is erg autobiografisch. Het zijn twaalf nummers die samen één tekst vormen. Het gaat over een verliefdheid die wel van twee kanten komt, maar niet werkt en heel destructief is.

Het begon heel positief, maar na drie maanden was ik helemaal gesloopt en die lijn heeft het album ook. Niet iedereen gaat die stadia zo snel door, maar in veel relaties komen ze allemaal wel een keer voorbij. De muziek is net zo intens geworden als de gebeurtenissen destijds, het is een rauwe beschrijving van hoe het was.

‘Stella V’ beschrijft bijvoorbeeld hoe ik ’s nachts na het uitgaan door de stad liep. Ik was alleen op weg naar huis en diegene over wie het album gaat, belde mij en vroeg waar ik was. Hij liep ook door de stad en heeft me naar huis gebracht omdat we allebei erg down en donker waren.

Stella caught me exactly when I felt down
She said “Tell me where you are and I will be right there”
I was sitting on a curb somewhere downtown
I said “Stella, don’t bother I’m miserable”
But she didn’t care
She arrived, she sat down, she looked at me and smiled
I tried my best but I must have looked so sad
I said Stella, I just wanna cry but it’s not gonna help
Then she took both my hands and said

If you feel bad I’ll take you home
Where I’ll take care of you
If you feel bad I’ll take you home
Yeah that’s what I will do

Later that night my dear Stella got terribly drunk
It was clear to me that she wouldn’t remember a thing
As she put her hands on my hips and her hair brushed my cheek
I knew what pain this night would bring
When she said she was scared she would give way
There was only one thing I could think of to say

If you feel bad I’ll take you home
Where I’ll take care of you
If you feel bad I’ll take you home
Yeah that’s what I, that’s what I’ll do
Stella V – Aafke Romeijn

Dit is echt op deze manier gebeurd en toen ik ’s ochtends wakker werd heb ik het nummer geschreven.”

Komen die heftige gevoelens weer naar boven als je als je het nu speelt?

“Inmiddels niet meer, maar ik heb die nummers altijd wel graag gespeeld, ook op moeilijke momenten. Voor mij was het een soort afrekening; ik heb iets positiefs uit deze sh💩t kunnen halen, ik heb er iets constructiefs van gemaakt.

Die nummers zijn het positieve aan de situatie. Sommige artiesten zien dat als ‘de noodzaak van het lijden’. Dat was toen ook wel een beetje zo, ik schreef echt op basis van lijden. Nu niet meer, maar toen wel.”


Aafke Romeijn is beroemd om haar prikkelende en gevatte teksten over onderwerpen die door velen gemeden worden. In 2012 bracht ze haar Engelstalige debuutalbum ‘Stella Must Die!’ uit waarna ze overging op Nederlandstalige muziek. In 2014 verscheen ‘CHIN. IND. SPEC. REST.’ en in 2016 ‘Je Doet Je Best Maar’. Eerder dit jaar bracht ze de politiek getinte EP ‘Versplintering Op Rechts’ uit. Ook scoorde ze samen met Sef een hit met ‘Alles Went’, een spot-on beschrijving van de hedendaagse hipster. Als journalist schrijft ze regelmatig voor onder andere Vrij Nederland en Elle. Begin 2018 komt haar debuutroman ‘Concept M’ uit en ook kunnen we dit jaar nog nieuwe singles verwachten. Wil je haar live zien optreden? (en dat is een aanrader!) Check aafkeromeijn.nl voor data.

Lees hier de rest van de lyrics van ‘Show’ en luister de nummers 👇.


📸: Marcel Krijgsman