Een mysterie, zo zou je de betekenis van de songteksten van Mumford & Sons wel kunnen noemen. Pas sinds het verschijnen van het album Delta vorig jaar geeft frontman Marcus Mumford enige uitleg over de lyrics, voor die tijd moesten we het doen met enkel vage hints.

Aangezien de Britse folkrock band aanstaande donderdag in een stijf uitverkocht Ziggo Dome staat en in juni headliner is op Pinkpop (en niets de beleving van een concert zo intens maakt als wanneer je weet waar een artiest eigenlijk over zingt!), ben ik de uitdaging van het interpreteren van hun muziek aangegaan. Deze keer ontkom ik niet aan de nodige speculatie, maar dat maakt het wat mij betreft niet minder leuk!

Mumford en.. wie?

Alweer tien jaar geleden braken zanger/gitarist/drummer Marcus Mumford, vocalist en banjo/Dobro speler Winston Marshall, vocalist/toetsenist Ben Lovett en vocalist/bassist Ted Dwane internationaal door met Little Lion Man. Inmiddels heeft Mumford & Sons 4 studioalbums, 3 live-albums en een mini-album op hun naam staan en verkochten ze wereldwijd miljoenen albums.

Ook wonnen ze vele prestigieuze awards, mochten ze in 2011 met niemand minder dan Bob Dylan optreden tijdens de Grammy Awards en speelden ze voor Barack Obama in het Witte Huis. Verder maakten ze grote indruk tijdens de vele festivals waar ze tot nu toe optraden als hoofd act.

Vanwaar de naam Mumford & Sons vraag je je misschien af? Het zou ontstaan zijn doordat Marcus Mumford in de begindagen het meest zichtbare bandlid was en de naam zou een gevoel van een ouderwets familiebedrijf moeten oproepen. Maar de band heeft er spijt van. De frontman noemt het in een interview met Radio X  ‘rubbish’ en zegt:

“You never really think about it when you’re in the pub, you’ve done your first rehearsal, you’ve written your first song and someone’s like: ‘you need a band name now'”.

Iets waar ze wel goed over nagedacht lijken te hebben, zijn hun songteksten. Een interpretatie van vijf van hun grote hits:

5. Little Lion Man (Sigh No More, 2009)

Zoals eerder al gezegd, zorgde Little Lion Man voor de grote doorbraak van Mumford & Sons. De betekenis van dit liedje is tot op de dag van vandaag nog een raadsel, maar inmiddels weten we wel waarom dat zo is. In een interview zegt Marcus:

“It’s a very personal story, so I won’t elaborate upon too much. Suffice to say, it was a situation in my life I wasn’t very happy with or proud of… and sometimes when you can’t describe a feeling with your own words, it’s almost easier to express in a song.”

Dat het gebaseerd is op een lastige situatie, is wel terug te lezen in de songtekst:

Weep for yourself, my man
You’ll never be what is in your heart
Weep Little Lion Man
You’re not as brave as you were at the start

Rate yourself and rake yourself
Take all the courage you have left
And wasted on fixing all the problems
That you made in your own head

Er wordt gespeculeerd dat ‘Little Lion Man’ zou verwijzen naar Yvain, the Knight of the Lion – een ridder van de Ronde Tafel. Hij komt voor in een 12e eeuws gedicht waarin hij wordt afgewezen door zijn vrouw omdat hij een belofte niet is nagekomen. Vervolgens zou de ridder verschillende heldendaden verricht hebben om haar weer voor zich te winnen.

Zover bekend is nooit door de Mumfords bevestigd dat het liedje hier over gaat, maar het lijkt best aannemelijk, toch?

But it was not your fault but mine
And it was your heart on the line
I really fucked it up this time
Didn’t I, my dear?

Little Lion Man – Mumford & Sons

Eigenlijk was de band helemaal niet van plan om dit liedje uit te brengen op hun debuutalbum. Vanuit de muziekindustrie was er namelijk wat bezwaar tegen het gebruik van het f-woord. Ze vroegen de band om het te vervangen, maar in een interview zegt Marcus:

“We tried it and it was just horrible, it didn’t work at all. But I now have my parents agreeing with me as well. My mum’s justifying it to people: ‘There’s no other word that fits, it has to be that one!”

4. Lover Of The Light (Babel, 2012)

Lover Of The Light is net zo multi-interpretabel als het vorige liedje in dit lijstje, maar oogt positiever. Mumford lijkt hierin iemand te willen overtuigen om voor hem te kiezen:

And in the middle of the night
I may watch you go
There’ll be no value in the strength
Of walls that I have grown
There’ll be no comfort in the shade
Of the shadows thrown
But I’d be yours if you’d be mine

Stretch out my life
And pick the seams out

Take what you like
But close my ears and eyes
Watch me stumble over and over

I had done wrong
You built your tower
But call me home
And I will build a throne
And wash my eyes out never again

[Hook]
But love the one you hold
And I’ll be your gold

To have and to hold
A lover of the light
Lover Of The Light – Mumford & Sons

Ook over deze hit is werkelijk geen enkel interview te vinden, maar over de boodschap van de bijbehorende videoclip heeft Mumford zowaar wél een uitspraak gedaan.

De video is geregisseerd door acteur Idris Elba, die ook de hoofdrol speelt. In een interview met MTV zegt Mumford:

“Firstly, we wouldn’t be in it, which is a real relief to us, and secondly, it would be kind of observational, rather than narrative. Some people don’t really understand it, which is great, because all that we do is very understandable … so it’s nice to have something that’s a little more challenging to understand.”

Maar als Mumford heel eerlijk is, weet hij ook niet zeker of hij de boodschap wel goed begrijpt. Lachend zegt hij:

I think we understand it, I think we do. But [Elba] was great, we sat and talked and shared some ideas and visions, and he’s one of our favorite actors as well.”

3. Believe (Wilder Mind, 2015)

Marcus is opgegroeid in wat hij in een interview met Rolling Stone een ‘Bijbelse omgeving’ noemt. Zijn ouders zijn de oprichters van een Britse tak van de ‘Vineyard’, een evangelische Christelijke beweging. Hij heeft hierin wel zijn eigen weg gekozen en beschrijft dit in een interview met Big Issue over het album Babel als volgt:

I don’t even call myself a Christian, spirituality is the word we engage with more. We’re fans of faith, no religion. We’re just writing songs that ask questions. Sometimes the best way to go about exploring a question, things we wouldn’t necessarily talk about in conversation, is by writing a song.”

En dat heet hij regelmatig gedaan! Liedjes als Awake My Soul, Below My Feet, Sigh No More en Broken Crown lijken religieuze referenties te bevatten. Ook over Believe wordt gespeculeerd dat dit een overpeinzing is over de betekenis die religie voor hem heeft. Anderen zeggen weer dat dit simpelweg over een relatie gaat.

[Verse 1]
You may call it in this evening
But you’ve only lost the night
Present all your pretty feelings
May they comfort you tonight
And I’m climbing over something
And I’m running through these walls

[Refrain]
I don’t even know if I believe
I don’t even know if I believe
I don’t even know if I believe
Everything you’re trying to say to me
Believe – Mumford & Sons

Volgens mij kan dit heel goed op twee manieren uitgelegd worden en is het gissen wat nou de inspiratie voor het liedje is geweest.

Wat het mysterie alleen maar groter maakt, is dat Mumford in een ander interview met Rolling Stone zegt dat de andere bandleden een eerste schets van de lyrics maakten. Denk jij dat we hiermee mogen concluderen dat Believe eigenlijk helemaal niets zegt over Marcus Mumfords religieuze overtuigingen?

2. Guiding Light (Delta, 2018)

De afgelopen jaren is de band meer thuis geweest en hebben de mannen meer tijd gehad om met vrienden en familie door te brengen. Dat is terug te horen in de songteksten. In een interview met NME  legt Mumford uit waar Guiding Light over gaat:

“It’s autobiographical, we write about our lives. And that particular song, Guiding Light, is sort of both the idea of being the comforter and the comforted. And companionship. It’s kind of about friendship and brotherhood.”

[Verse 1]
All day permanent red
The glaze on my eyes
When I heard your voice
The distance caught me by surprise again
And I know you claim that you’re alright

[Verse 2]
But fix your eyes on me
I guess I’m all you have
And I swear you’ll see the dawn again

[Chorus]
Well I know I had it all on the line
But don’t just sit with folded hands and become blind
‘Cause even when there is no star in sight
You’ll always be my only guiding light

Guiding Light – Mumford & Sons

Mooi! Bedankt voor deze inspirerende woorden, buddy!

1. Beloved (Delta, 2018)

In een interview met The Guardian is te lezen dat misschien wel het meest ontroerende liedje op Delta, Beloved, geïnspireerd is op een aangrijpende gebeurtenis voor Marcus. Hij zat aan de zijde van zijn oma toen ze overleed. In het interview typeert dit moment als ‘chilling.

In de lyrics van Beloved beschrijft hij het zo beeldend, dat je bijna het gevoel kunt krijgen dat je er zelf getuige van bent:

[Verse 1]
Austere enthroned in white grandeur
But tired and shift
A whisper of wayward silver hair
From your eyes
I’d never seen you unkempt before
As you whispered “Darling close the door”
How have I not made a note of every word
You ever said?
And time, is not on our side
But I’ll pretend that it’s alright
She says the Lord has a plan
But admits it’s pretty hard to understand

[Chorus]
Before you leave you must know you are beloved
And before you leave, remember I was with you

Beloved – Mumford And Sons

Op Instagram licht hij het als volgt toe:

“Of course, everyone knows loss in one way or another. This song is about that. I’d never sat with anyone as they died before, and it had an effect on me. As it does everyone I know who has experienced it.

But there’s wildness and beauty in it as well, and a deep honouring, that became the beginnings of this song that we worked up called Beloved.

I feel determined for people to take whatever they want from it, and not to be emotionally prescriptive. But here it is.”

Soundtrack van het leven

De songteksten van Mumford & Sons mogen dan multi-interpretabel zijn, maar dat lijkt niet zonder reden. In een persbericht van Delta geeft Marcus namelijk aan dat het belangrijk voor hem is dat mensen zich in zijn songteksten herkennen:

“I’m just trying to soundtrack people’s lives. And not their whole lives, but a period of their life. So many people have said, ‘We got married to one of your songs.’ Or, ‘This song [of yours] was playing when we had a baby’ or ‘the first time we fucked’—which has happened quite a lot.

So, I hope [Delta] can connect with people. It doesn’t need to be liked by everyone—if it was, then taste would no longer exist. But people knowing that these songs are written honestly is important to me, that it wasn’t some sort of fabrication.”

En als je goed naar bovenstaande, kwetsbare maar tegelijkertijd krachtige, teksten kijkt, kun je toch haast niet anders dan hem hierbij op zijn woord geloven?

Ben jij erbij in de Ziggo Dome?

Heb jij een kaartje weten te bemachtigen voor de show van de Delta wereldtour in de Ziggo Dome? You’re in for a treat! De band zal een zogenaamd ‘in the round’ optreden geven, waarbij het podium in het midden van de zaal staat en volledig omringd zal worden door publiek. Veel plezier als jij erbij bent!

Voor de liefhebber ❤

Op zoek naar een mooi cadeau voor een echte Mumford & Sons-liefhebber? Of vind je het gewoon leuk om je eigen vinyl-verzameling uit te breiden? Bestel dan de volgende albums op LP:

Verder lezen?

We hebben van nog veel meer artiesten onderzocht waar hun songteksten over gaan. Ben jij bijvoorbeeld benieuwd waar Kensington, The Killers of BLØF over zingen in hun muziek? Check de links!

Volg ons!

👍 ons op FacebookInstagram of schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief! (no worries, no spam 😇!)

 


– Little Lion Man is written by Benjamin Walter David Lovett / Edward James Milton Dwane / Marcus Oliver Johnstone Mumford / Winston Aubrey Aladar Marshall © Universal Music Publishing Group, 2009.
– Lover of the Light is written by Benjamin Walter David Lovett / Edward James Milton Dwane / Marcus Oliver Johnstone Mumford / Winston Aubrey Aladar Marshall © Universal Music Publishing Group, 2012.
– Believe is written by Benjamin Walter David Lovett / Edward James Milton Dwane / Marcus Oliver Johnstone Mumford / Winston Aubrey Aladar Marshall © Universal Music Publishing Group, 2015.
– Guiding Light is written by Benjamin Walter David Lovett / Edward James Milton Dwane / Marcus Oliver Johnstone Mumford / Winston Aubrey Aladar Marshall © Universal Music Publishing Group, 2018.
– Beloved is written by Benjamin Walter David Lovett / Edward James Milton Dwane / Marcus Oliver Johnstone Mumford / Winston Aubrey Aladar Marshall © Universal Music Publishing Group, 2018.

📸: Gavin Batty

[Dit bericht bevat affiliate links]